Sosyoloji yani toplum bilim aklımıza gelebilecek ve toplumu ilgilendiren hemen her şeyi konu edinen bir bilim dalıdır. Aileden ulusa, müzikten dine, ekonomiden eğitime, çalışma hayatından siyasi faaliyetlere, iletişimden göçe, sağlıktan suça kadar uzanan, çok geniş bir inceleme alanına sahip olan sosyoloji, insanların sosyal hayat içerisinde birbirleriyle ve toplumla olan etkileşimini bilimsel yöntemlerle incelemektedir. Sosyolojiyi bir bilim dalı hâline getiren en önemli unsur, oldukça geniş bir alanı kapsayan konularını incelerken belirli bir metodoloji içerisinde kalmasıdır.

ASBÜ Sosyoloji Bölümü, öğrencilerine güçlü teorik bilgi ve araştırma becerileri kazandırmayı hedefleyen bir bölümdür.

Programlarımız

ASBÜ'nün araştırma üniversitesi olma misyonu doğrultusunda yüksek nitelikli ve dünya standartlarında %100 İngilizce lisans ve yüksek lisans programları yürütmekteyiz. Bölümümüzde sunulan eğitim programları şunlardır:

• Sosyoloji Lisans Programı
  • Uygulamalı Sosyal Araştırmalar Tezli Yüksek Lisans Programı
  • Göç Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı

ASBÜ Sosyoloji Bölümü müfredatı bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli derslerle zenginleştirilmiştir.

İngilizce eğitim dili sayesinde, mezunlarımızın uluslararası platformlarda kendilerini başarıyla ifade edebilmelerini sağlamayı amaçlamaktayız. Öğrencilerimizin seçtikleri ikinci bir yabancı dili de (Almanca, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Arapça, Farsça, Ermenice, Çince, Japonca, Rusça) öğrenme imkânı bulunmaktadır.

Lisans mezunlarımızın ülkemizin ve dünyanın önde gelen saygın üniversitelerinde lisansüstü eğitime kabul edilmelerini sağlayacak bir lisans müfredatı ve öğretim yöntemleri uygulanmaktadır.

Bilgi paylaşımı sadece tek taraflı aktarımla yapılmamakta, saha araştırmaları üzerinden karşılıklı etkileşime dayalı bir ortamda teknoloji desteğinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.

Lisans ve lisansüstü müfredatımız, Bologna sürecine ilişkin gereklilikler yerine getirilerek hazırlanmıştır.

Akademik Kadromuz

Bölümümüz, araştırmaları dünya çapında saygın uluslararası dergilerde yayımlayan, proje ve danışmanlık deneyimi bulunan, uluslararası düzeyde tanınan, yüksek eğitim ve araştırma standartlarına sahip, Türkiye’nin sosyal bilimlerinde nitelikli araştırmacı ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmayı özellikle önemseyen, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim almış, tamamı uluslararası araştırma ve/veya öğretim deneyimine sahip nitelikli ve seçkin bir öğretim üyesi kadrosuna sahiptir.

Araştırma

Lisans ve lisansüstü öğrencilerimize, öğretim üyelerinin yürüttüğü araştırma projelerinde yer alabilme olanağı sağlayarak araştırma deneyimi kazandırmayı ve entelektüel birikimlerini arttırmayı hedeflemekteyiz.

Ülkemizin başkentinde, cumhuriyetimizin kurulduğu tarihî atmosferde yaptığımız araştırmalar ve sunduğumuz öğretim programlarıyla üniversitelerin, özel şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve genel olarak toplumun ihtiyaçlarını anlamak ve bunların giderilmesine katkıda bulunmak için çalışmaktayız.